Geert Rogge

Schone Troeven

  • Francis & Marleen op de zorgboerderij
  • Dierenwelzijn
  • Aandacht voor biodiversiteit
  • Bedrijfsbeplanting
Sierplantkwekerij Devriese-Luyssen

Melkveehouderij - zorgboerderij Logghe - Vandenbulcke

"Op een zorgboerderij beleef je de tijd bewuster."

Toen Jorika en Andy in 2000 deze boerderij overnamen was het idee van een zorgboerderij nog niet geboren. Er was immers meer dan werk genoeg met de bouw van nieuwe stallen en het verzorgen van de koeien. Jorika en Andy bouwden hun melkveebedrijf uit met aandacht voor dierenwelzijn, integratie in het landschap en biodiversiteit.

Na die drukke opstartperiode kreeg Jorika wat meer vrije tijd. “Wat ik zou doen, wist ik nog niet precies, maar ik heb graag mensen rond mij. En onze boerderij, de natuur, het landschap, het werk... het zijn allemaal troeven om mensen naar hier te krijgen”, vertelt Jorika. Een B&B, vakantiehoeve, kinderboerderij... het kon allemaal, maar uiteindelijk besliste Jorika om graduaat orthopedagogie te beginnen. De opleiding, gecombineerd met het werk op de boerderij, was intens maar schepte vooral duidelijkheid. “Mijn stage in verschillende voorzieningen leerde me dat ik graag met mensen werkte, maar vooral dat ik het boerenleven hard miste”, lacht Jorika, “De combinatie van beide vond ik uiteindelijk in het concept van de zorgboerderij. Via mijn stageplaats kreeg ik dan 2 zorgvragers toegewezen die op de boerderij konden beginnen en dat betekende het startpunt.”

Marleen en Francis zijn de eerste zorgvragers die Jorika en Andy onder hun hoede namen. Ze brengen afwisselend tijd op de boerderij door en doen beiden werk dat hen ligt. Voor Marleen start een dag op de boerderij met kalfjes drinken geven, het melkhuisje schoonmaken en groenten plukken om er later soep van te maken. Marleen eet samen met het gezin en maakt er ook stilaan deel van uit. De kinderen zijn haar gewend en laten haar ook toe in hun kleine kring. Ook Francis voelt zich hier thuis. “Na het eten vlijt hij hier zich al languit in de zetel neer”, lacht Andy. De goeie ervaringen met Francis en Marleen smaken naar meer. Momenteel verbouwt het koppel de oude stal tot een multifunctionele ruimte. Het nieuwe gebouw zal onder meer een zaal, een werkruimte en een keuken omvatten.

“Bedoeling is om hier ook workshops, zoals bv. bloemschikken, te geven aan mensen met een beperking. Dat helpt om eventjes met de dagelijkse routine van de voorziening te breken. Bovendien proeven de zorgvragers hier dan ook van de boerenlucht en het buitenleven. Er is altijd wel iets te doen of te zien. Uiteraard zal ik dan ook wat hulp van vrijwilligers moeten krijgen. En idealiter een busje om de mensen van en naar het station te brengen. Maar dat zijn zorgen voor later”, zegt Jorika. Hoe kijkt ze nu zelf naar het verhaal dat ze aan het schrijven is? “De zorgboerderij klopt voor mij helemaal met wie ik ben en met wat ik graag doe. Bovendien leert het je ook anders leven. De tijd gaat hier nu trager. We nemen meer tijd om dingen te doen, ze bewuster te doen en er meer bij stil te staan. Misschien leren mensen als Marleen me dat wel: de dingen wat rustiger aan doen.”

Ontdek de andere schoon boeren