Lieven Pauwelyn

Schone Troeven

  • Agrarische architectuur
  • Kerkuilenkast
  • Dierenwelzijn
  • Warmtewisselaar
  • Klasbezoeken en zorgboerderij
Melkveehouderij Pauwelyn-Devreese

Melkveehouderij Pauwelyn-Devreese

"Niemand heeft iets aan een boer die op een eiland leeft."

Midden in De Broeken, niet ver van de Ijzer, ligt de uiterst charmante boerderij van Lieven Pauwelyn en Lieve Devreese. Met Lieven is het bedrijf toe aan de derde generatie landbouwers. Vroegste getuige hiervan is het hoofdgebouw van 1876 dat prachtig aansluit bij de nieuwe stallen en constructies. Allemaal mooi omgeven door verschillende soorten beplanting. Niet toevallig kaapte het bedrijf een prijs voor agrarische architectuur weg. Lieven: “Landschap en natuur moet je respecteren. We hebben daar als boer ook een rol in te spelen. Stel je voor dat er plots geen koeien meer in de wei zouden staan. Wat zou de maatschappij daarvan denken? Net daarom proberen we hier de biodiversiteit in stand te houden en hangt hier ook een kerkuilenkast.”

Als het op duurzaamheid aankomt, heeft Lieven dan ook een uitgesproken mening. “Duurzaamheid is voor mij economisch, ecologisch en sociaal. Economisch betekent dat je je brood verdient. Daarmee begint alles, het geeft je ook ruimte om in het ecologische te investeren. Daar moet je ook in investeren. Het heeft geen nut roofbouw te plegen op je grond en dieren. Niet voor jezelf en niet voor de generaties na je. Op deze boerderij is dierenwelzijn heel belangrijk. Via comfortabele ligplekken, een stal vol natuurlijk licht en ventilatie, een koeborstel, enz. gaan we duurzaam met onze dieren om. Maar ook energie besparen is duurzaam. ’s Nachts gaan de lichten in de stallen uit en via een een warmtewisselaar gaat minder energie bij de melkproductie verloren. Ik kies ook bewust voor teeltrotatie waarbij ik om de drie jaar op een andere akker gras inzaai. Dat is dan voeder voor de dieren waardoor ik minder buitenlands voeder moet aankopen.”

Een boer heeft volgens Lieven zelfs de plicht om duurzaam te werken. Maar op voorwaarde dat de maatschappij ook bereid is hiervoor te betalen. Duurzaamheid heeft namelijk een prijskaartje. “Dat is misschien wel de keerzijde van de medaille”, gaat Lieven verder. “Mensen moeten zich daar bewust van zijn. Dat betekent dat we ook in dialoog moeten gaan. Niemand heeft iets aan een boer die op een eiland leeft. En zo kom ik dus bij het sociale aspect van duurzaamheid. Zelf zijn we actief in het verenigingsleven en organiseren we hier al meer dan 20 jaar plattelandsklassen. Het is leuk als er mensen over de vloer komen.” En dat doen ze niet alleen voor de boerderij. Lieve, de vrouw van Lieven, startte recent ook met zorg op de boerderij. Lieven besluit: “We beleven er deugd en plezier aan om andere mensen in ons verhaal te betrekken.” Wie zijn wij om hem tegen te spreken?

Ontdek de andere schoon boeren