Hans Mortier

Schone Troeven

  • Serrestal
  • Diepstrooiselboxen
  • Biodiversiteit
  • Energiezuinige lampen
  • Actief in lokaal verenigingsleven
Sierplantkwekerij Devriese-Luyssen

d'Hoge Moere

"De natuur en de koeien tevreden houden. Dat is onze eerste zorg."

Het eerste wat opvalt als je boerderij d’Hoge Moere betreedt, is het verschil tussen landelijk en modern. Links staat de oude (intussen beschermde) hoeve, rechts verrijst de gloednieuwe stal voor het melkvee. Toch oogt het geheel prachtig. Hans Mortier: “Voor de bouw van de nieuwe stal hebben we een constructie gekozen die de oude en de nieuwe stal met elkaar verenigt. Maar ook een constructie die zoveel mogelijk natuurlijk licht en lucht binnenlaat.” En daar zijn ze wonderwel in geslaagd. De lichtinval in de nieuwe serrestal doet bijna aan een kathedraal denken. Het dak bestaat uit kappen met melkwit plasticfolie die weinig warmte doorlaten en kunnen opengaan om te ventileren. Binnenkort komen hier ook energiezuinige TL-lampen. Met het nieuwe dak vergroot meteen ook de hoeveelheid regenwater dat hergebruikt wordt als drinkwater voor de koeien of om de stallen te reinigen. En straks liggen de koeien hier in diepstrooiselboxen. Dit zijn boxen waar een mengsel van stro, kalk en water in komt, zodat het mengsel zich mooi legt naar de vorm van de koe. Een voorkoeler in het melkhuisje koelt de melk voordat die terechtkomt in de grote melktank. Hierdoor blijft de melk makkelijk op temperatuur. Deze koeler maakt het lijstje energiebesparende maatregelen bijna compleet.

Want Hans en Karolien runnen het bedrijf met de nodige aandacht voor de omgeving. “De natuur en onze koeien tevreden houden. Dat is onze eerste zorg”, zegt Hans. “ Met onder meer zwaluwnestjes, een kerkuilenbak, een boomgaard en mooie beplanting rond de hoeve is er hier ook heel wat biodiversiteit. Dat de natuur ervan houdt, zie je aan de wilde eenden in de wal en de vele kleine vogeltjes zoals koolmeesjes en vinken.”

Ook de akkerbouw, voornamelijk om het melkvee te voeden, ademt duurzaamheid. “We telen hier ongeveer 4ha tarwe en 4ha suikerbieten, de rest is maïs en grasland”, zegt Hans. “Bemesten doen we met een navelstreng. De tractor rijdt de mest rond, die via een slang rechtstreeks van de mestopvang op het veld wordt gespoten. Zo rijd je dus zonder het gewicht van een mestkar op je akker en druk je de bodem minder samen. De mest komt via een buis onder de weg op het veld, zodat er geen overlast is voor de buurt. En dat is heel belangrijk. Onze hoeve doet misschien wel aan eiland denken, maar we zijn geen eilandbewoners. We engageren ons graag in het verenigingsleven. Mijn vrouw is bv. voorzitter van KVLV en zelf zit ik in heel wat vakgroepen. Als hier in het dorp iets te doen is, helpen we graag of zijn we er graag bij.”

Ontdek de andere schoon boeren