Mattias en Johan Plaetevoet

Schone Troeven

  • Biologisch dynamische landbouw
  • Vruchtwisseling
  • Hergebruik regenwater
  • Korte keten afzet (groentepakketten)
Sierplantkwekerij Devriese-Luyssen

De blauwe spie

"Wat je ziet op het land, is een weerspiegeling van jezelf"

Een bezoek aan De Blauwe Spie is op zijn minst een ervaring te noemen. Als Johan, onze gids, op zijn bedaarde, zachtaardige manier uitlegt hoe hij soms tegen zijn planten spreekt om ze te helpen groeien, dan moet je hem wel geloven. Samen met zijn zoon Mattias doet hij op de Blauwe Spie namelijk aan biologisch dynamische landbouw, geïnspireerd door de ideeën van Rudolf Steiner. Johan: “Een plant staat tussen aarde en kosmos. Grond is belangrijk en de kwaliteit of samenstelling ervan gaan we beïnvloeden met homeopatische preparaten. Zaaien of oogsten doen we via de kosmoskalender. Die geeft de positie aan van een hemellichaam op een bepaald tijdstip. Een voorbeeldje: spinazie zaaien we op een waterdag. Doen we dat niet en moeten we door slecht weer op een vuurdag zaaien, dan kunnen we de grond opentrekken op een waterdag. Het is natuurlijk geen wiskunde, maar de basis blijft: een 4-jaarlijkse vruchtwisseling volgens de principes van aarde, water, vuur en lucht.”

Het klinkt wat filosofisch, maar vrijblijvend is het zeker niet. De Blauwe Spie is namelijk één van de vier landbouwbedrijven in Vlaanderen die het Demeterlabel behaalde. “We zijn aan heel strenge controles van grond en groenten onderworpen. In tegenstelling met biologische landbouw mogen we bv. geen zwarte plastiek gebruiken, 150 rassen van bepaalde planten mogen hier niet gezaaid worden en we mogen alleen 100% biologisch verteerde stalmest gebruiken. Uiteraard gaan we ook geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen gebruiken. Hier gebruiken we tuinbouwgaas om de planten te beschermen en groenbemesters en rijpe compost om de bodem te verrijken. Bovendien gaan we al het regenwater hergebruiken om te beregenen, dus daar mogen zeker geen vreemde stoffen in zitten”, zegt Johan. Op de grond van de Blauwe Spie staat een veelheid aan groenten. Tussen en naast die groenten is er heel wat biodiversiteit. Op de fundamenten van de originele boerderij groeit allerlei ‘wild’ door elkaar. Belangrijk, zegt Johan, voor een energetische cultuuruitwisseling. Opnieuw een bewijs dat hij iets spiritueler is ingesteld dan de gemiddelde mens. “Ja, als er iets fout loopt met de gewassen, dan ga ik soms mediteren om een oplossing te vinden. Maar dat is mijn manier. Je moet bezieling in je werk leggen, anders groeit hier niets. Een boer die met bezieling en liefde bezig is, zal beter werk leveren dan zijn collega. Wat je ziet op je land, is een weerspiegeling van jezelf.”

Dankzij het werk van Mattias en Johan vertrekken wekelijks vanuit de Blauwe Spie zo’n 250 groente- en fruitpakketjes. Je kunt het uitgebreide aanbod aan groenten en fruit ook vinden op de wekelijkse zaterdagmarkt in Ieper. Maar hun producten zijn ook heel geliefd bij meerdere gastronomische toprestaurants. Voor hen telen ze zelfs speciale bieten of houden ze broccolibladeren aan de kant in plaats van ze op de composthoop te gooien. Daar draaien de sterrenchefs dan hun visjes in. “Die chefs zou ik graag even rondleiden op ons terrein en hen meer vertellen over onze manier van werken”, besluit Johan. Wedden dat ze gebiologeerd luisteren?

Ontdek de andere schoon boeren