Brecht Gyssels

Schone Troeven

  • Dierenwelzijn
  • Warmtewisselaar
  • LED-verlichting
  • Biodiversiteit
Sierplantkwekerij Devriese-Luyssen

Melkveebedrijf Gyssels

"De koe tevreden, wij tevreden"

Op het melkveebedrijf Gyssels in Oostkamp pronkt sinds kort een nieuwe stal. De stal getuigt niet alleen van een gezonde ambitie, ze is ook een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen met aandacht voor het welzijn van de dieren. Brecht Gyssels bouwde de stal samen met zijn ouders. “Exact twintig jaar na de bouw van de eerste stal komt er nu een nieuwe bij. Op termijn zouden we graag naar een 100-tal koeien gaan en dan heb je ruimte nodig natuurlijk. Maar ruimte is niet alles. Bij de bouw van de stal hielden we vooral rekening met licht en lucht zodat de dieren optimaal gestald zijn. De koe tevreden, wij tevreden”, vertelt Brecht.

En de koeien hebben hier inderdaad redenen om tevreden te zijn. In de nieuwe melkveestal zijn extra dikke, comfortabele ligmatten voorzien en iedere koe heeft een grotere ligplaats. Betonnen tussenschotten binnen de stal werden zo laag mogelijk geplaatst zodat de dieren elkaar (maar ook de boer) beter zien. Dit zorgt voor een gevoel van openheid en vrijheid bij de runderen. Ook in de melkruimte staat het dierenwelzijn voorop. Er staat een ventilator in de wachtruimte voor de koeien binnengaan en in de melkruimte zelf liggen anti-slipmatten om te vermijden dat de dieren zouden uitglijden.

De stal is ook duidelijk vanuit een doordachte en duurzame visie gebouwd. Zo werd de opvangcapaciteit voor regenwater verdubbeld. Naast de bestaande put van 20.000 liter werd er nog één geplaatst. Led-verlichting in de nieuwe stal zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het energieverbruik zonder in te boeten aan lichtkwaliteit. Duurzaamheid is natuurlijk niet nieuw op het bedrijf Gyssels. Zo krijgen de dieren het jaar rond voorverwarmd drinkwater. Dat smaakt de runderen nu eenmaal beter. Om dat te bekomen, gebruikt men een warmtewisselaar tussen het drinkwater en de melk die richting melktank stroomt. De energie die nodig is om de melk te koelen wordt zo opnieuw benut.

Tot slot integreerde de nieuwe stal zich perfect binnen het bedrijf. Over inkleding en plaatsing van de gebouwen is duidelijk nagedacht. Zo valt het op dat er op het bedrijf bijna niet moet rondgereden worden. Alle materiaal staat dicht bij elkaar en de “looplijnen” zijn kort, wat natuurlijk efficiënter werken is. Rond de gebouwen is er heel wat aandacht voor biodiversiteit. Bomen en struiken omkaderen de gebouwen. Streekeigen eiken verwelkomen de bezoeker aan de inkom. En een mooie rietkraag zorgt niet alleen voor een mooi accent, maar speelt eveneens een rol in de natuurlijke waterzuivering van de beek. Een perfecte symbiose.

Ontdek de andere schoon boeren