Geert Rogge

Schone Troeven

  • Groenbemesters
  • Brede lagedrukbanden
  • Schoffelmachine
  • Mechanische onkruidbestrijding
Sierplantkwekerij Devriese-Luyssen

Boomkwekerijen

"Duurzaamheid wint het altijd van kortzichtigheid"

“Ik wil kwaliteit leveren. En dat kan alleen als je duurzaam werkt. Duurzaamheid wint het namelijk altijd van kortzichtigheid.” Met die woorden start Geert zijn rondleiding op het domein van 15ha. Alles begint voor hem bij de bodem waarin zijn planten groeien. Die bodem is van onschatbare waarde, Geert verzorgt hem naar eigen zeggen als “een pasgeboren kuiken”. “Een gezonde bodem is de basis van alles. Van het zaaien en kweken tot de plantjes die hier buiten gaan”, vertelt Geert. “Ik probeer de grond zoveel mogelijk te voeden en zo weinig mogelijk te beschadigen. En dat kan alleen als je er verstandig mee omspringt.”

Om zijn bodem in goede conditie te houden, zaait Geert ieder seizoen groenbemesters. Dit zijn planten die niet worden geoogst, maar wel ingeploegd in de grond. Ze zorgen voor veel voedsel in de grond waardoor je een betere bodemvruchtbaarheid krijgt en dus sterkere planten. Bovendien gaan ze bodemerosie tegen en leggen ze stikstof vast, waardoor die niet uitspoelt naar het grondwater. Daarnaast bewerkt Geert de grond met een tractor op brede lagedrukbanden. “Mensen zeggen me vaak dat de banden van mijn tractor plat staan”, lacht Geert, “Maar dat komt omdat we doelbewust op lage drukbanden rijden. In de winter zitten we namelijk alle dagen op het land en dan kan het vaak heel nat zijn. Het gevaar bestaat dan dat je de bodem letterlijk platdrukt en alle zuurstof eruit duwt. Daarom die bandenkeuze. De druk op de bodem is lager en beter verdeeld.”

Niet alleen de grond, ook de gewassen krijgen permanente aandacht. “Ons devies: geen chemische middelen, alleen wanneer het niet anders kan. En dan nog kiezen we er de meest milieuvriendelijke uit. Zo verwijderen we bv. onkruid met een schoffelmachine die aan de tractor vasthangt. Ganzenvoetjes maken het onkruid los zodat het verdroogt en door zon en wind sterft. Er komen geen chemische middelen in het water en de grond wordt luchtiger”, zegt Geert.

Ook om de bladluis, een belager van beukenplantjes, te bestrijden gaat Geert milieuvriendelijk te werk. Dat doet hij door te kiezen voor een middel dat niet schadelijk is voor bijen en hommels en lieveheersbeestjes spaart. Bladluis staat namelijk op het favoriete menu van deze diertjes. Geert besluit : “We willen ons echt onderscheiden op gebied van prijs en kwaliteit. Een goeie, kwaliteitsvolle plant, met liefde gekweekt die we dan ook aan een correcte prijs kunnen verkopen. En dat kan alleen door duurzaam met onze grond en planten om te gaan.”

Ontdek de andere schoon boeren